Skip to content

Ingkarni Wardli Design Features

Element Features
Under the Floor
  • A maze of purple pipes embedded in the concrete floors distributes chilled water through the building structure to cool and maintain the operating temperature of the building.
  • These pipes run down into the building foundations enabling heat to be rejected into the earth before the water is pumped back to the building plant where it is chilled via high efficiency cooling towers for distribution through the building.
  • The building rejects heat that accumulates in the building structure (concrete) back into the ground via the purple pipes.
Air
  • 100% fresh air 100% of the time!
  • The building does not recycle any air through the airconditioning system.
Rainwater
  • Rainwater is collected via an extensive underground rainwater harvesting system and stored in a 500,000 litre capacity tank.
  • The rainwater is used in the building’s cooling towers, for toilet flushing and irrigation within the building.
The Atrium Roof
  • The atrium roof is made from Ethylene Tetra Fluoro Ethylene (ETFE). 
    Similar to giant bubble wrap, a very flat balloon or pool cover, ETFE can inflate or deflate to maintain a constant air temperature and provides insulation and natural light penetration at the same time (the same technology as the Swimming Cube, built for the Beijing Olympics).
Energy
  • The building has its own gas fired power generation plant, which helps to reduce our carbon footprint.
  • Tri Generation produces electricity, heating and cooling, while saving energy and utility costs.
Thermal Chimneys
  • During summer, warm air from the building is exhausted via the thermal chimneys on the north face of the building - convective action (or hot air that draws cold air behind it) then sucks this exhaust air out of the building on each level to naturally ventilate the building ie. hot air rises through the chimneys sucking out the old air.
Orientation
  • The building's design makes the most of natural sunlight.
  • The orientation is an East-West direction, which minimises heat gain during summer while maximising natural light from the north.
Extra Features
  • Ample bike parking.
  • Improved recycling processes and initiatives.
  • Automated light globes turn off when not in use and improve the indoor quality of natural light.
  • Sustainable timber used throughout and chemical use minimised.
Faculty of Engineering, Computer and Mathematical Sciences
Level 1, Ingkarni Wardli

THE UNIVERSITY OF ADELAIDE
SA 5005 AUSTRALIA

Contact

T: +61 8 8313 4148
F: +61 8 8313 6492
E: askecms@adelaide.edu.au

Find Us Online

Find us on Facebook    Blog News Feed    Find us on YouTube